10 věcí, které byste měli vědět o Holandské troubě

Přečtěte si před vašim nákupen nové Holandské trouby

 

Holandská trouba je robustní hrnec vyrobený z litiny s těsně přiléhající pokličkou, který je vhodný jak pro vaření, tak pro smažení i dušení. Holandské trouby jsou také  vynikajícím pomocníkem pro přípravu polévek. Vlastnosti litiny skvěle rozvádět a uchovávat teplo, daly tomuto hrnci název „trouba“ neboli Oven. Teplo litina rozvádí prakticky rovnoměrně po stěnách hrnce, na kterých se pak netvoří chladnější místa jako tvoří hrnce z jiných materiálů, například z nerezové oceli. Těžká přilnavá poklička udrží teplo a kondenzující šťávy z jídla uvnitř hrnce, které dodávají jídlu výraznější chuť. 

Na tyto vlastnosti litinového hrnce přišli Holanďané přibližně před 300 lety, když vyrobili první hrnec z litiny za pomocí pískových forem. Univerzální vlastnosti vaření, pečení a smažení v jednom hrnci následně ocenili kolonisté při osídlování Ameriky, kterým stačil jeden velký litinový hrnec pro nasycení početné rodiny.

Přečtěte si také historii Holandské trouby Dutch Oven. 

1. Smaltovaná nebo bez úpravy

Holandské trouby se vyrábí ve dvou provedení

– se smaltovaným povrchem

– s olejovaným povrchem (angl. seasoned)

Vhodné je zvážit, jak byste chtěli Holandskou troubu využívat. Budete v ní vařit v kuchyni, kde vám bude zdobit interiér nebo jí chcete využívat i venku na grilu? Pokud pouze v kuchyni, bude se vám víc hodit Holandská trouba s pestrým smaltovaným povrchem. 

V případě, že si v ní budete chtít i upéct i maso v zahradním grilu, jistě si oblíbíte nesmaltovanou Holandskou troubu. 

2. Litina funguje na všech zdrojích tepla

Smaltovanou litinovou holandskou troubu můžete použít na varnou desku (ať už elektrickou, plynovou nebo indukční), troubu nebo gril. Funguje dokonce na pecích na uhlí nebo na dřevo. Když používáte svou Holandskou troubu na přímém zdroji tepla, jako je varná deska nebo gril, ujistěte se, že vaše teploty nejsou příliš vysoké, jinak byste jídlo mohli připálit. Což nás přivádí k dalšímu bodu.

3. Je třeba se vyvarovat vysokým teplotám

Teplo je litinovými stěnami Holandské trouby vedeno velmi efektivně, proto jí není potřeba zahřívat na vysoké teploty. Vysoké teploty by se měly používat pouze na vroucí vodu pro zeleninu nebo těstoviny nebo pro snížení konzistence omáček. Holandské trouby fungují nejlépe, když se pomalu zahřívají. Zahřátí na příliš vysokou teplotu může způsobit přilepení nebo spálení jídla.

4. Litina si teplo také skvěle udržuje

Litina se velmi zahřívá a rovnoměrně rozděluje teplo po celém obvodu hrnce. Hrnec pak zůstane horký, což je velká výhoda, když chcete jídlo uchovat teplé i pro následné porce (jen nechejte hrnec přikrytý pokličkou). Na teplotu Holandské trouby pamatujte, když jídlo
servírujete nebo když ho odnášíte do dřezu. Mějte rukavice vždy po ruce a pod hrnec si dávejte podložku nebo litinový trivet. 

5. Litina si udržuje také chlad

Vodivé vlastnosti v litině fungují obousměrně. Pokud ji vložíte do mrazáku nebo do lednice, holandská trouba udrží chlad, takže může být dobrou volbou například pro těstovinové saláty a dezerty. Můžete ji uložit do lednice i po uvaření jídla, jen byste ji měli nechat nejprve vychladnout. Nepřesouvejte ji ze sporáku přímo do lednice (nebo naopak), protože náhlá změna teploty by mohla způsobit popraskání smaltu!

6. Olej je důležitý!

Obecně platí, že byste neměli dávat jídlo do Holandské trouby nasucho, protože by se mohlo přilepit a spálit. Před přidáním čehokoli, co vaříte, naneste na dno Holandské trouby tekutinu, olej, tuk nebo máslo.

7. Můžete v ní i marinovat jídlo

Smaltované Holandské trouby mají sklovitý povrch, který není porézní, takže je bezpečný pro použití se syrovými potravinami a je dostatečně pevný, aby se postavil náročnému úkolu jako je i marinováním vínem nebo kyselinami.

8. Měli byste si dát pozor, abyste jí nepoškrábali

Pokud upustíte holandskou troubu, přetáhnete ji přes desku nebo ji poškrábete kovovým kuchyňským náčiním, riskujete poškrábání smaltovaného povrchu. Obecně používejte silikonové nebo dřevěné kuchyňské náčiní, abyste snížili riziko poškrábání. Při čištění se vyhněte abrazivním čisticím prostředkům nebo kovovým čisticím podložkám.

Přečtěte si také článek o tom, jak čistit holandskou troubu a pečovat o ni.

9. Úchyty musí vydržet vysoké teploty

Pokud má vaše Holandská trouba plastové, dřevěné nebo jiné kovové úchyty nebo držadla, nezapomeňte si přečíst doporučení výrobce. Litina může být velmi horká a některé pokličky nebo úchyty si poradí pouze s nižší teplotou, než se obvykle traduje.

10. Měli byste si dávat pozor na vodu

To platí především u Holandské trouby s nesmaltovaným povrchem. Před uložením nechejte Holandskou troubu plně vyschnout a ujistěte se, že ji uchováváte ve skříni nebo na poličce mimo vlhkost. Pokud jí nebudete delší dobu užívat, budete její povrch muset natřít olejem a nechat vypéct v troubě. 

Přečtěte si další články jak používat Holandskou troubu

Rady a tipy jak připravovat jídlo v Holandské troubě

Historie Dutch Oven

Historie Holandské trouby

Věděli jste, že název Dutch Oven Holandská trouba je starý již 300 let? Velký význam měly tyto speciální hrnce jak v Evropě, tak i v Americe.

Jak čistit Holadskou troubu

Jak čistit a starat se o Holandskou troubu

Doporučené postupy při čištění Holandské trouby vám prodlouží její životnost o spoustu let. Nechte se inspirovat zkušenostmi.

Dutch Oven kde koupit

Jak vybrat kvalitní Holandskou troubu

Co byste měli vědět před tím, než si půjdete kupit vaši Holandskou troubu a na co byste si měli dát pozor? Rady a návody.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o recepty a vaše zkušenosti s Holandskými troubami

Rady jak vařit v Holandské peci pro vás zveřejňujeme na našich stránkách