Jak čistit Holandskou troubu a pečovat o ni
Doporučeným čištěním prodloužíte životnost vaši Holandské trouby
Litinové Holandské trouby existují ve dvou provedení:
– Holandské trouby bez povrchové úpravy
– Holandské trouby se speciální smaltovanou povrchovou úpravou
Holandské trouby bez povrchové úpravy
Holandskou troubu bez povrchové úpravy poznáte podle barvy černé litiny. Nemají barevný povrch tak, jako mají Holandské trouby s povrchovou úpravou. Tyto Holandské trouby se používají především na venkovní použití, jako je například kempování. Holandské trouby bez povrchové úpravy však bývají odolnější a cenově dostupnější. Jsou ale náročnější na údržbu i celkové používání.
Holandskou troubu bez povrchové úpravy je vhodné natírat olejem
Při prvním použití Holandské trouby bez povrchové úpravy, se doporučuje vnitřní i vnější stěny hrnce potřít potravinářským olejem a hrnec vložit do trouby na 180 °C přibližně ne půl hodiny. Po půl hodině se hrnec vytáhne a jeho stěny se opět potřou potravinářským olejem a vloží opět do trouby, kde se hrnec ponechá hodinu při teplotě 90 °C. Po uplynutí jedné hodiny se trouba vypne a hrnec se nechá v troubě přes noc. Druhý den se opět potře finální vrstvou potravinářského oleje. Jakmile bude vaše Holandská trouba správně ošetřená, měla by mít černý skleněný povrch.
Přečtěte si níže jak čistit Holandskou troubu bez povrchové úpravy.
Holandské trouby se speciálně
smaltovaným povrchem
Tyto Holandské trouby poznáte podle pestrých barev. Jejich povrch tvoří velmi odolný nepřilnavý smaltovaný povrch. Holandské trouby se smaltovaným povrchem nemusíte natírat olejem tak, jako Holandské trouby bez povrchové úpravy. Je však nutné dbát vyšší opatrnosti při jejich čištění.
Jak čistit Holandskou troubu
bez povrchové úpravy
Co budete potřebovat k čištění litinové holandské trouby:
Stolní olej
Papírové utěrky
Kartáč na nádobí
Řetízkový kartáč na litinové hrnce (není nutné pouze doporučení)
1. Holandskou troubu nejprve důkladně vytřete
Litinová Holandské trouba bez povrchové úpravy vyžadují pravidelnou údržbu. Po každém použití byste měli vnitřní stěny nejprve setřít suchou papírovou utěrkou a následně potřít olejem. Papírovou utěrkou také odstraňte všechny nalepené zbytky jídla.
2. Zbytky jídla z Holandské trouby vyvařte
Dále naplňte Holandskou troubu vodou tak, aby byly ponořeny všechny zbytky jídla na stěnách, které by se mohly případně spálit. Vodu přiveďte k varu, poté stáhněte z ohně a nechte vodu, aby uvolnila přilepené zbytky jídla.
3. Vyčistěte vnitřní stěny kartáčem na nádobí
Jakmile voda vychladne, vyčistěte všechny zbytky obyčejným kartáčem. K odstranění silně připečených kousků jídla můžete také použít houbu zabalenou do řetízkového kartáče. Mýdlo na nádobí je také v pořádku, ale možná si budete muset dát další práci s nanesením nové vrstvy olejového povlaku. Poté, co jste odstranili všechny zbytky potravin, Holandskou troubu vypláchněte.
4. Holandskou troubu vysušte
V Holandské troubě bez povrchové úpravy by neměla zůstávat žádná voda. K vyčištění použijte suché papírové utěrky. Abyste si byli jistí, že je povrch dokonale suchý, můžete Holandskou troubu zahřívat na středním ohni na sporáku po dobu 20 minut.
5. Naneste nový olejový povlak
Nalijte malé množství oleje na vaření do Holandské trouby a vetřete ho papírovou utěrkou do stěn litiny. Přebytek setřete čistou papírovou utěrkou.
Jak vyčistit Holandskou troubu
se smaltovaným povrchem
Co budete k čištění potřebovat:
Horkou vodu
Jar na nádobí
Dvě lžíce jedlé sody
Kartáč na nádobí
Utěrku nebo odkapávač na nádobí
Zatímco stěny Holandské trouby se smaltovaným povrchem nemusíte olejovat, měli byste dávat větší pozor na to, abyste čištěním její povrch nepoškodili. Někteří výrobci uvádějí, že jejich Holandské trouby se smaltovaným povrchem jsou pro myčky vhodné, ale doporučujeme prodloužit jejich životnost ručním mytím.
1. Namočte Holandskou troubu
Po použití nechte Holandskou troubu vychladnout a naplňte ji horkou vodou, do které přidáte přípravek na mytí nádobí a dvě lžíce jedlé sody. Zakryjte pokličkou a nechte působit asi 15 minut.
2. Vykartáčujte
Vylijte vodu a odstraňte všechny zbytky pomocí kartáče na nádobí nebo houbičky (nepoužívejte drátěnku) a s použitím horké vody a přípravku na mytí nádobí stěny Holandské trouby vyčistěte.
3. Velké nečistoty odstraňte pastou z jedlé sody
Pokud se na stěnách Holandské trouby vytvořily silné nečistoty, pomůže vám s odstraněním pasta z jedlé sody. Tu vytvoříte ze tří dílů sody a jednoho dílu vody. Tuto pastu naneste na místa, které nebylo možné jemným kartáčováním odstranit. Nasaďte pokličku na Holandkou troubu a nechejte přes noc pastu působit. Druhý den skvrny vyčistěte kartáčem nebo houbičkou za použití horké vody.
4. Finální mytí a opláchnutí
Po odstranění všech nečistot ze stěn Holandské trouby jí naposledy umyjte teplou vodou a s pomocí přípravku na nádobí a houbičky jemně vyčistěte. Stěny vytřete do sucha nebo nechte vysušit.
Takhle dokonale vyčištěnou Holandskou troubu nemusíte nutně schovávat do linky, ale můžete jí pyšně postavit na kuchyňskou linku nebo polici, kde bude její nádherně pestrá barva doplňovat váš interiér.
Přečtěte si další články jak používat Holandskou troubu
Rady a tipy jak připravovat jídlo v Holandské troubě
Historie Holandské trouby
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore.
10 věcí, které byste měli vědět o Holandské troubě
Jedna holandská trouba nahradí několik nerezových hrnců a uspoří vám peníze i místo v lince.
Jak vybrat kvalitní Holandskou troubu
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore.
Budeme rádi, když se s námi podělíte o recepty a vaše zkušenosti s Holandskými troubami
Rady jak vařit v Holandské peci pro vás zveřejňujeme na našich stránkách
Co je Holandská trouba Dutch Oven?
Je to jen litinový hrnec nebo dokáže mnohem víc?
Holandská trouba je litinový hrnec se speciálně vyrobenou pokličkou, díky které se dá použít na všechny způsoby přípravy jídla, včetně opečení masa a zeleniny a k následnému dovaření na plotně nebo dušení v troubě. Může být také velmi snadno použit na jednodušší úkoly jako je vaření polévky nebo vaření těstovin. Často se také používá na pečení chleba.
Hrnce Dutch Oven Holandské trouby jsou vyrobeny z litiny, která velmi dobře rozvádí teplo po celém obvodu hrnce. Díky velice dobré schopnosti litiny vodit teplo, se jídlo v hrnci rovnoměrně ohřívá, což je veliká výhoda oproti hrncům z jiných materiálů, které po obvodě vytváří plochy s různou teplotou. Litina také teplo velmi dobře udržuje, a pokud jídlo servírujete ne stůl přímo z hrnce Dutch Oven, zůstane teplé podstatně déle.
Jak se Holandské trouby rozlišují?
Podle materiálu
Ačkoli mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je nerezová ocel a keramika, nejpoužívanějším materiálem je právě litina, díky svým schopnostem vodivosti tepla a rovnoměrného zahřívání. Je však nutné počítat s tím, že jsou těžší než běžné hrne, avšak jejich víceúčelové použití vám ušetří spoustu místa v kuchyňské lince vzhledem k tomu, že sada ostatních hrnců již nemusí být tak velká.
Podle velikosti
Objem hrnce pět a půl litru je oblíbená velikost a je i vhodná pro ty, kteří si kupují svůj první hrnec Dutch Oven. Dokáže zvládnout přípravu jídla pro celou rodinu, není však příliš těžkopádný. Menší velikosti jsou vhodné pro dvě osoby nebo méně a jsou skvělou volbou, pokud uvažujete, že dva hrnce Dutch Oven jsou pro vás užitečnější. Jsou také velmi dobrým nápadem pro použití při kempování, kdy v jednom hrnci dokážete péct, vařit, dusit a případně i udržovat nápoje déle v chladu. Větší velikosti jsou ideální pro velké dávky jídla na oslavách nebo pokud je vás doma hodně. Pokud vlastníte zahradu s velkým grilem budete překvapeni, jak zvládnete upéct maso ve velkém hrnci Dutch Oven na grilu.
Podle povrchové úpravy
Povrch Holandské trouby tvoří speciálně smaltovaný povlak, který umožňuje snadnější čištění a údržbu. Speciálně provedený povrch a všechny výhody litiny, vytváří z hrnec užitečný nástroj pro všechny milovníky dobrého jídla. Zajímavostí je, že tyto povrchy byly ve skutečnosti poprvé použity na francouzských litinových hrncích, nicméně jejich zažitým názvem je Dutch Oven Holandská trouba.
Existují nějaké náhrady za Holandskou troubu?
Na trhu se objevují celokovové hrnce, které svým pestrým zbarvením připomínají Holandskou troubu, ale nemají stejné schopnosti. Důležité je, aby tyto hrne byly vyrobené z litiny a měly těžkou litinovou pokličku, která jídlo uzavře podobně jako tlakový hrnec, který však díky fixaci pokličky k hrnci není tak bezpečný jako Holandská trouba, která jídlo šetrně uzavře.
Doporučujeme také ujistit se v pokynech výrobce, že se jedná o hrnec, který je (včetně jeho pokličky) odolný i pro použití v troubě.
Přečtěte si další články jak používat Holandskou troubu
Rady a tipy jak připravovat jídlo v Holandské troubě
Historie Holandské trouby
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore.
Jak čistit a starat se o Holandskou troubu
Doporučené postupy při čištění Holandské trouby vám prodlouží její životnost o spoustu let. Nechte se inspirovat zkušenostmi.
Jak vybrat kvalitní Holandskou troubu
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore.
Budeme rádi, když se s námi podělíte o recepty a vaše zkušenosti s Holandskými troubami
Rady jak vařit v Holandské peci pro vás zveřejňujeme na našich stránkách