Co je Holandská trouba Dutch Oven
Je to jen litinový hrnec nebo dokáže mnohem víc?
Holandská trouba, neboli Dutch oven, je litinový hrnec se speciálně vyrobenou pokličkou, díky které se dá použít na všechny způsoby přípravy jídla, včetně pečení masa nebo zeleniny. Můžeme také začít s přípravou jídla smažením na plotně a následně dokončit pečením nebo dušením v troubě. Velmi často se také používá na pečení chleba a zvládne i jednodušší úkoly, jako je například příprava polévky.
Nejpoužívanějším materiálem pro výrobu holandské trouby je litina, která velmi dobře rozvádí teplo po celém obvodu hrnce. Díky velice skvělé vodivosti tepla litiny se jídlo v hrnci rovnoměrně ohřívá, což je veliká výhoda oproti hrncům z jiných materiálů jako je například nerez. Nerezové hrnce vytváří na stěnách místa s rozdílnou teplotou a ohřívání jídla není tak vyvážené jako u litiny. Ta navíc teplo velmi dobře udržuje, a pokud jídlo servírujete ne stůl přímo z holandské trouby, zůstane v tomto hrnci podstatně déle teplé.
Jak se holandské trouby rozlišují?
Podle způsobu použití
Tradiční holandské trouby jsou vyrobeny z litiny bez povrchové úpravy. Poznáte je podle černé barvy. Tyto holandské trouby jsou určené především pro přípravu jídla pod širým nebem. Jsou velmi odolné a dají se pověsit nad přímý oheň na trojnožku nebo je můžete vložit přímo do ohniště a zasypat popelem nebo žhavými uhlíky. Jídlo se rovnoměrně prohřeje a můžete v něm stejně dobře vařit jako péct maso nebo chléb. Vyžadují však speciální údržbu. Jsou oblíbené jak při kempování, tak při zahradním grilování pro pečení masa nebo chleba na grilu. K přípravě jídla se používají od doby kolonizace amerického kontinentu.
Podle materiálu
Ačkoli mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je nerezová ocel a keramika, nejpoužívanějším materiálem je právě litina, díky svým schopnostem vodivosti tepla a rovnoměrného zahřívání. Je však nutné počítat s tím, že jsou oproti běžným hrncům těžší, avšak jejich víceúčelové použití vám ušetří spoustu místa v kuchyňské lince vzhledem k tomu, že na vaření, pečení i smažení používáte jen jeden hrnec a sada doplňkových hrnců nemusí být tak velká.
Podle velikosti
Objem hrnce pět a půl litru je oblíbená velikost a je vhodná i pro ty, kteří si kupují svoji první holandskou troubu. Dokáže zvládnout přípravu jídla pro celou rodinu, není však příliš těžkopádný. Menší velikosti jsou vhodné pro dvě osoby nebo méně a jsou skvělou volbou, pokud uvažujete, že dvě holandské trouby jsou pro vás užitečnější. Větší velikosti holandské trouby jsou ideální pro přípravu více porcí jídla, servírovaných například na oslavách nebo v domě s početnější rodinou.
Vyberte správnou holandskou troubu
Na trhu se objevují celokovové hrnce, které svým pestrým zbarvením připomínají holandskou troubu, ale nemají stejné schopnosti. Důležité je, aby tyto hrne byly vyrobené z litiny a měly těžkou litinovou pokličku, která jídlo uzavře podobně jako tlakový hrnec. Doporučujeme také ujistit se v pokynech výrobce, že se jedná o hrnec, který je (včetně jeho pokličky) odolný i pro použití v troubě.
Přečtěte si další články o tom, jak používat Holandskou troubu
Rady a tipy jak připravovat jídlo v Holandské troubě
Historie Holandské trouby
Věděli jste, že název Dutch Oven Holandská trouba je starý již 300 let? Velký význam měly tyto speciální hrnce jak v Evropě, tak i v Americe.
Jak čistit a starat se o Holandskou troubu
Doporučené postupy při čištění Holandské trouby vám prodlouží její životnost o spoustu let. Nechte se inspirovat zkušenostmi.
Jak vybrat kvalitní Holandskou troubu
Co byste měli vědět před tím, než si půjdete kupit vaši Holandskou troubu a na co byste si měli dát pozor? Rady a návody.
Budeme rádi, když se s námi podělíte o recepty a vaše zkušenosti s Holandskými troubami
Rady jak vařit v Holandské peci pro vás zveřejňujeme na našich stránkách