Jak vybrat kvalitní Holandskou troubu
Je to jen litinový hrnec nebo dokáže mnohem víc?
Hledáte nejlepší holandskou troubu? Víte, jakou velikost holandské trouby potřebujete? Věděli jste, že některé mají zvlhčovací víčka, která udržují jídlo šťavnaté? Pomůžeme vám v rozhodování, jaká holandská trouba bude nejlepší do vaší kuchyně. Podívejte se na 5 nejlepších faktorů, které je třeba vzít v úvahu při výběru dokonalého hrnce na pomalé vaření, smažení kuřete a pečení chleba.
1. Vybírejte podle materiálu
Z čeho by měla být vaše holandská trouba vyrobena? Existuje několik hlavních
možností nerezová ocel, holá litina, smaltovaná litina a keramika.
Nerezová ocel snadno se čistí a udržuje, ale holandské trouby z nerezové oceli obvykle postrádají těžké a těsně přiléhající víko. Nerezová ocel také neudržuje teplo tak dobře jako jiné materiály. Můžete v nich vařit recepty holandské trouby, ale vašemu jídlu by lépe prospěl materiál, který má lepší tepelnou retenci.
Holá litina je skvělý materiál pro holandské trouby, protože tento kov udržuje teplo po dlouhou dobu, což z něj činí skvělý hrnec s pomalým vařením a udržování konzistentní teploty oleje pro hloubkové smažení. Holou litinu lze použít i na táboráky a venkovní vaření! Aby správně vařila, holá litina vyžaduje speciální čištění, pravidelné olejování a
údržbu. Holá litina může také přenášet chuť do vašich pokrmů, což může být dobrá i špatná věc. Potraviny na bázi rajčat a kyselin, jako je chilli, nereagují dobře s odhaleným vnitřkem litiny a ochucují váš pokrm. Holé litinové holandské trouby mohou být těžké, ale při správné údržbě mohou vydržet celý život.
Keramické holandské trouby jsou ze všech materiálů nejlehčí. Tento typ holandských pecí je skvělý pro dušené maso a pečení chleba. Mohou jít na varnou desku a do trouby. Protože jsou keramické kameniny, mohou snadno prasknout nebo se rozbít. Mohou také prasknout v důsledku extrémních teplotních změn.
Pro snadné použití a dlouhou životnost jsou nejprodávanější holandské trouby se smaltovanou litinovou.
2. Vyberte si tu správnou velikost holandské trouby
Jak velkou holandskou troubu si mám koupit? Potřebujete vařit pro 8. člennou rodinu nebo vaříte jen pro jen sebe? Myslete na to při výběru velikosti vaší holandské trouby. Zde je rychlý přehled toho, co naše špičkové holandské trouby nabízejí:
Jak velkou holandskou troubu byste si měli koupit?
Při výběru velikosti holandské trouby doporučujeme také myslet na budoucnost. Pokud máte v plánu vařit o prázdninách, setkávání rodiny nebo se vaše rodina někdy rozšíří, možná budete chtít větší hrnec. Pokud byste chtěli holandskou troubu nejlepší velikosti, u většiny receptů vychází nejlépe velikost mezi 5 – 6 litrů. Tato velikost je optimální, která nasytí více lidí (přibližně kolem 5 lidí) vejde se do ní celé kuře a většina receptů je navržena pro tuto velikost holandských pecí.
Menší holandské trouby kolem velikosti 1 litru jsou skvělé pro vaření jednotlivých mini jídel a pro vytváření úžasných prezentací pro jednotlivé přílohy. Pokud se chystáte na sváteční večírek pro 20 a více lidí, masivní holandská trouba o objemu 15 litrů. Vejde se do ní celá krůta nebo šunka od kosti.
Měli byste si pořídit kulatou holandskou troubu nebo oválnou?
To závisí na vašem sporáku. Typická kamna budou mít kruhové hořáky, takže kruhová holandská trouba by se na tento tvarový hořák přirozeně hodila. Můžete získat oválný tvar, ale budete mít nerovnoměrné vaření, pokud nemáte dostatečně velký hořák. Velký oválný tvar bude obvykle viset po obvodu kruhového hořáku, ale některá kamna budou vybavena super kruhovými hořáky, které pojmou větší oválné holandské trouby. Plynová kamna mohou mít speciální plynový hořák eliptického tvaru, který by také dobře fungoval. Pokud máte to štěstí, že máte taková kamna, jděte na ovál, pokud chcete! Také pokud chcete primárně používat svou holandskou troubu v troubě – řekněme na pečení chleba nebo pečení kuřete. V tomto případě nebude oválný tvar holandské trouby problém, protože se v troubě rovnoměrně zahřívá.
3. Jaký dizajn a povrch vnitřních stěn holandské trouby
Zvažte vnitřní barvu vaší holandské trouby. Obvykle uvidíte buď černý vnitřek, nebo světlejší barvu.
Světlejší vnitřní stěny jsou skvělé, protože vám umožňují lépe vidět do hrnce, zatímco vaříte. Jasnější prostředí vám umožní snadno zobrazit obsah hluboké varné nádoby. Světlejší vnitřek vám umožní vidět, kdy vaše máslo řádně zhnědlo, a můžete snadno sledovat barvu svého fondánu – hnědé kousky jídla, které vytvářejí bohatou chuť omáček. V tmavých interiérech holandských pecí je mnohem těžší sledovat barvu potravin, které vaříte.
Vnitřní stěny holandské trouby ve světlých barvách ale dlouho světlé nezůstanou. Vaření postupem času barvu mírně změní. Vyšší teploty mohou také způsobit, že hrnec začne vykazovat řadu čar nebo prasklin, nazývaných crazing. To nemá vliv na výkon, ale některým hostům se nemusí líbit vzhled, zatímco jiným se může líbit přirozený rozbitý vzhled. Na vnitřních stěnách se také mohou při vaření, zejména při používání kovových nástrojů, vytvářet škrábance, které také nevypadají nejlíp.
Tmavý vnitřek holandské trouby časem skryje oděrky a škrábance mnohem lépe než světlejší vnitřek. Díky tmavému vnitřku bude vaše holandská trouba vypadat nová a nedotčená i po náročném používání a neustálém míchání. Možná budete muset zapnout osvětlení digestoře, aby bylo lépe vidět dovnitř tmavého vnitřku holandské trouby.
4. Jaký tvar pokličky zvolit?
Některé holandské trouby budou nabízet speciálně navržená víka. Ačkoli to není přímo nutné, mohou některá jídla udělat ještě chutnější. Na spodní straně pokličky bývají hroty. Tyto hroty jsou navrženy tak, aby pomohly kondenzaci rovnoměrně odkapávat zpět na potraviny, aby byly vlhké. Některá víčka mohou mít také vyvýšené kroužky, které také pomáhají kondenzaci vařit vaše jídlo. U ostatních víček bez toho musí kondenzát odkapávat zpět po vnitřních stěnách hrnce.
5. Jakou zvolit barvu holandské trouby?
Volba barvy holandské trouby už závisí na vašem vkusu a
interiéru. Pokud se o holandskou troubu dobře staráte, vydrží ve stejném
barevném provedení dlouhé roky. Můžete jí využít jako dekoraci vaší kuchyně
někde na polici nebo na kuchyňské lince. Pestré barvy upoutají pozornost
každého hosta, který vejde do kuchyně.
Přečtěte si další články jak používat Holandskou troubu
Rady a tipy jak připravovat jídlo v Holandské troubě
Historie Holandské trouby
Věděli jste, že název Dutch Oven Holandská trouba je starý již 300 let? Velký význam měly tyto speciální hrnce jak v Evropě, tak i v Americe.
Jak čistit a starat se o Holandskou troubu
Doporučené postupy při čištění Holandské trouby vám prodlouží její životnost o spoustu let. Nechte se inspirovat zkušenostmi.
10 věcí, které byste měli vědět o Holandské troubě
Jedna holandská trouba nahradí několik nerezových hrnců a uspoří vám peníze i místo v lince.
Budeme rádi, když se s námi podělíte o recepty a vaše zkušenosti s Holandskými troubami
Rady jak vařit v Holandské peci pro vás zveřejňujeme na našich stránkách